[PHP] Include w php, problem z polskimi znakami
Daniel Dąbrowski
10/29/2015 | 2:08 PM

Mam w pliku php następujący kod: Tekst z pierwszego include wyświetla się znośnie, tzn. na polskich znakach zmieniona jest czcionka. Natomiast drugi include się wykrzaczył, wyświetla znaki zapytania zamiast ogonków. Wypróbowałem całą masę charsetów utf-8, żaden nie działa. Kiedyś miałem podobny problem i poległem. Zna ktoś jakiś patent?

Jakub Michniewicz
10/31/2015 | 4:06 PM

Możesz też spróbować w Notepad++, tam możesz zmienić w tryb kodowania. Ustaw "UTF-8 bez BOM" i może to powinno pomóc. W moim wypadku pomogło gdy miałem podobny problem :)

Daniel Dąbrowski
11/6/2015 | 8:41 AM

Wielkie dzięki Jakub Michniewicz, pomogło

Mariusz Janiszewski
10/31/2015 | 1:44 AM

Dobrze Ci pisze. Tylko notatnikiem, a nie wordpadem.

Damian Moliński
10/30/2015 | 10:58 PM

chodzi o nadpisanie pliku ;) otwórz notatnikiem i zapisz jako.. i dalej masz napisane w poprzedniej odpowiedzi ;)

Damian Moliński
10/30/2015 | 10:57 PM

otwórz pliki notatnikiem i notatnikiem i w nazwa pliku nadaj jaka chcesz nazwe plus rozszerzenie "php" Zapisz jako typ: ustaw: wszystkie pliki i jeszcze niżej jest kodowanie - zmien ANSI na UTF-8 ;)

Daniel Dąbrowski
10/30/2015 | 8:37 AM

Kiedyś miałem sytuację jak w załączniku i zgłupiałem. Żadnych charsetów, a zwykły tekst formatował się poprawnie podczas gdy tekst z pliku include (require) wykrzaczało... Stąd pytanie o uniwersalny skuteczny sposób. Zawsze szukam odpowiedzi na zagranicznych forach, ale kodowanie anglików średnio dotyczy, więc tu musi być patent Polaka.

Załączony plik: php.jpg
Marcin Lewtak
10/29/2015 | 10:50 PM

Trzeba było by się temu konkretnie przyjrzeć.