Wprowadzenie
Fotografia kulinarna to bardzo ciekawa i satysfakcjonująca dziedzina tej sztuki. Praca z teksturami, zapachami i smakami może być bardzo zróżnicowana i rozwijająca warsztat fotograficzny. Okazuje się, że całkiem niezłe zdjęcia potraw można zrobić nawet... smartfonem przy oknie - ale niektóre wymagać będą od nas użycia lamp, strumienic, dyfuzorów i innych sprzętów, by wyciągnąć z fotografowanych przedmiotów maksimum. W tym Kursie dowiesz się jak robić świetne zdjęcia kulinarne na potrzeby bloga czy kampanii reklamowej - omówimy zarówno prostsze, jak i bardziej zaawansowane zagadnienia, tak, by efekty przerosły Twoje oczekiwania!
- Omówienie najważniejszych zagadnień fotografii kulinarnej
- Dobór odpowiedniego sprzętu, tła i akcesoriów
- Wykorzystanie różnorodnego oświetlenia
- Odpowiednia kompozycja i stylizacja potraw
- Przydatne triki i sztuczki
Naturalna fotografia kulinarna
Jeszcze 10 lat temu w fotografii kulinarnej stosowano wiele sztuczek i wykorzystywano sztuczne dodatki, które miały pełnić rolę atrakcyjnych wizualnie rekwizytów. Przykładowo - kurczaki napełniano puree ziemniaczanym, zamiast syropu klonowego używano gęstszego oleju silnikowego, a dla uzyskania kremowego wyglądu lodów - stosowano ziemniaki. Oczywiście, czasem sztuczne zamienniki mogą być czasem przydatne - ale na szczęście od pewnego czasu zdecydowanie liczy się naturalność. W Kursie pokażemy Wam kilka „sztucznych trików”, ale będziemy bazować na naturalnych produktach, które bez żadnego problemu możemy zjeść po sesji.
Różnorodny sprzęt i oświetlenie
W Kursie omówimy fotografię kulinarną w różnych warunkach. Zaczniemy od zdjęć z wykorzystaniem światła naturalnego, by później przejść do fotografowania z użyciem profesjonalnych lamp. Wykorzystamy również strumienice i dyfuzory, by wyciągnąć maksimum z fotografowanych potraw. Kolejnym aspektem, który omówimy, będzie dobór akcesoriów stylizacyjnych oraz odpowiedniego tła.
Dwóch prowadzących
Kurs prowadzony jest przez dwie osoby - Monikę Partykę, znaną jako Cebula Po Mieście Hula, i Jakuba Kaźmierczyka, który doświadczenie w tej sztuce szlifował pracując dla takich marek Starbucks, Pizza Hut, Burger King czy Grycan. Przeprowadził również dziesiątki warsztatów o tej tematyce, między innymi wspólnie z takimi firmami jak Olympus czy Asus. Monika zadba o stronę wizualną - ma świetną rękę do stylizacji potraw, jak również całej oprawy. Z kolei Kuba będzie działać wokół przygotowanych scenek - będzie przestawiał światło, ustawiał odpowiednie kadry, a w ostatniej części kursu pokaże Wam w jaki sposób zadbać o postprodukcję tego typu zdjęć.
Dla kogo jest ten kurs?
Kurs przeznaczony jest dla wszystkich osób, które interesują się fotografią kulinarną - zarówno dla tych początkujących, jak i bardziej zaawansowanych.
Dlaczego wybrać właśnie ten kurs?
- Kurs wideo to najbardziej efektywna a zarazem najprzyjemniejsza forma nauki. Jest on tak prowadzony, byś cały czas mógł go śledzić z zainteresowaniem i zaangażowaniem, a także czerpać satysfakcję ze zdobytej wiedzy!
- Wiedza, którą otrzymujesz w tym kursie, to nie tylko sucha teoria, ale również wskazówki od praktyka z wieloletnim doświadczeniem, dzięki którym dużo łatwiej będzie Ci opanować materiał i pracować efektywniej.
-
Uczysz się na praktycznych przykładach. Kurs, który masz przed sobą to esencja praktycznej wiedzy i doświadczenia a także wzorów, które oszczędzą Ci godziny pracy i poszukiwań.